Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Årlig bonus

Kundeservice på dansk

apr.
19

Den ultimata putterguiden

En lyckosam rond, ett antal slag under banans par och proffset på TV ställer upp på den obligatoriska intervjun efter att scorekortet blivit signerat. Precis som vanligt lyfter spelaren fram sin putting som en viktig del till dagens fina spel. Vi har alla sett det tidigare. Men når orden oss på allvar? Förstår vi verkligen hur viktig del av spelet som puttning är? 

I genomsnitt slår en golfare ungefär 40% av sina slag på green. Det är en hel del. Givetvis behöver man träna för att bli riktigt vass på det kortklippta gräset. Men att spela med rätt putter för just dig är även det en avgörande faktor.

Många golfare inriktar sig på driver, järn eller wedgar när det är dags att uppdatera bagen men med tanke på hur ofta man använder puttern jämfört med exempelvis drivern så kan det vara väl värt att skifta fokus.

Det finns en uppsjö av olika märken och modeller när det kommer till putters och det är svårt att säga att en viss putter är bättre än en annan. När det kommer till putters handlar det väldigt mycket om egna preferenser, vad du gillar att både hålla i och titta ned på helt enkelt. Här går vi igenom den basfakta du behöver för att lättare göra rätt val nästa gång det är dags att införskaffa en ny trotjänare att sänka birdieputtar med.

VILKA MODELLER FINNS DET?

I grova drag kan vi dela upp alla modeller som finns i fyra kategorier.

Blad

Bladputters har varit med oss lika länge som golfsporten existerat. Oftast har en bladputter mer vikt i tån på klubbhuvudet vilket lämpar sig bäst för spelare med en lite bågformad puttrörelse som behöver extra hjälp med att stänga bladet vid träffögonblicket. Det är inte ovanligt att spelare upplever att man får bättre känsla med en bladputter, särskilt när det kommer till längdkontroll.

Mallet 

Förr i tiden spelade ”alla” med blad-järnklubbor, så ser det inte ut idag. Och den utvecklingen har följt med även till putters – för såväl proffs som vanliga golfare. En mallet är större och klassas som mer förlåtande än en bladputter. Vid träffar utanför sweetspot kommer inte klubbhuvudet att vrida sig lika mycket som en bladputter kan göra. En malletmodell erbjuder extra stabilitet vid korta puttar och eftersom puttern har en större volym finns det utrymme till tydliga sikthjälpmedel på ovansidan. Har du en rak puttrörelse är sannolikheten stor att du trivs bäst med denna puttertyp.
Är du ny inom golfen kan du med fördel börja med en malletmodell i bagen. 

Midmallet 

Vad får man om man korsar en bladputter och en mallet? Exakt, en midmallet! Jämfört med en bladputter kommer klubbhuvudet att vara lite större och lämna lite mer plats till att fördela vikten, vilket gör att det finns både midmallets som har neutral viktning eller tåhäng-viktning.

Armlock 

En modell som blivit vanligare och vanligare de senaste åren, speciellt bland unga spelare. Magputters var något som vi såg en hel del golfare använda sig av fram till 2016 innan det blev förbjudet att förankra puttern mot överkroppen. I samband med det så utvecklades Armlock-modeller ytterligare. Klubbhuvudet kan vara av både blad-, midmallet- eller mallet-storlek. Själva grejen med armlock är att de är längre än en vanlig putter och greppet pressas mot underarmen för att skapa en stabilare rörelse. En armlock-putter har också mer loft än en vanlig putter, för att du ska luta skaftet framåt. Will Zalatoris och Bryson DeChambeau är två spelare som använder sig av denna teknik.

VIKT

På det stora hela så kan man bryta ned det till att det finns två olika sätt att fördela vikt i ett putterhuvud;

  • Tåhängd-vikting – Precis som det låter så har puttern lite extra vikt i tåpartiet. Det kan skilja sig mellan olika modeller men generellt kan man säga att ju mer bågformad puttrörelse du har – desto mer vikt i tån ska du ha.
  • Face balanced – Här är vikten fördelat neutralt och mer över hela klubbhuvudet, det gynnar spelare som har en helt rak pendel när dom puttar.

Pratar man totalvikt på en putter så brukar en bladputter vara lättare än en mallet. Fördelarna med en lätt putter är ökad känsla och längdkontroll, en lättare putter kan vara bra när man puttar på snabba greener. En lite tyngre malletputter gör det enklare att få ett jämnt tempo i rörelsen och genererar stabilitet vid korta puttar.

HOSEL

Hur skaftet fästs i klubbhuvudet kan se ur på olika sätt. Här går vi igenom dom vanligaste varianterna.

Plumber neck

Med en bakåtböjd hosel hamnar bladet strax bakom skaftet, och bollen ligger rakt nedanför skaftet vid uppställningen – en form av off-set fast för putters. En plumber neck gör puttern tåhängd. Passar spelare med både en stor och liten båge på sin puttrörelse. Kan även benämnas som L-neck eller Crank-hosel.

Double bend

Skaftet har fått två vinklar längst ned för att du som spelare inte ska rotera klubbhuvudet när du puttar och hålla en så rak puttrörelse som möjligt. En hosel-variant som vi ser på putters som är face balanced.

Single bend

Väldigt likt double bend-skaftet men med en vinkel istället för två. Skillnaden är att bollen hamnar lite längre fram och kan börja rulla snabbare för många golfare. Står du över bollen när du ska putta så ser du hur skaftet är på väg mot mitten av klubbhuvudet men på slutet böjs för att fästas i hälen på klubbhuvudet, det skapar en känsla som gör det lättare att sikta då du enklare ser den tänka puttlinjen samtidigt som puttern blir face balanced.

Small slant

Har ett utseende som tilltalar många golfare, bland annat Rory Mcllroy. Skaftet går nästan hela vägen ned till bladet men får en liten vinkel på slutet för att skapa offset. En small slant-infästning skapar lite tåhängd-viktning på puttern, men inte allt för mycket. Det gör att den uppskattas av många olika typer av spelare. Kallas också för short slant eller flow neck.

Center

Skaftet går rakt hela vägen ned till mitten av klubbhuvudet. Den stora fördelen med det är att du kan använda skaftet som hjälpmedel när du siktar och enklare tar ut rätt linje att starta bollen på. Centerskaftning ger puttern den neutrala face balanced-viktningen. 

LÄNGD

För herrar så är 34” den vanligaste längden på en putter medan en damputter allt som oftast är 33” i standardutförande. Armlockmodeller är längre, ca 40–42” för att puttern ska kunna nå upp till din underarm där du förankrar den. Men det är mer än din längd som avgör vad som är rätt eller fel, din uppställning, armlängd och inte minst egna känsla är faktorer som ska påverka valet. Testa lite olika längder och se vad du gillar.

LOFT & LIE

En järnsjua kan ha ett loft på runt 32 grader och det är faktiskt så att även puttern har lite vinkel på träffytan, 3–4 grader är standard och loftet behövs för att du ska få bollen att rulla konsekvent. Lie-vinkeln kan variera mellan olika modeller men ca 70 grader får anses som det normala. Proffsen får sina putters skräddarsydda så att lie och loft-vinkel passar deras kropp och uppställning optimalt. Om vi tittar i spåkulan så kan vi säkerligen se även amatörgolfare anpassa sin putter på samma sätt som proffsen i framtiden, precis som man ofta redan gör med en driver eller ett järnset via en custom fitting.

GREPP

Tjockleken på greppet påverkar hur aktiva dina händer blir i puttrörelsen. Ett tjockare grepp har ofta fördelen att det reducerar handrörelser och får dig att hålla mjukare i puttern. Generellt sett så brukar också det tjocka greppet underlätta för den som har tendenser till oönskade ryckningar i händerna. Vanligtvis så brukar tjockare grepp lämpa sig bäst på större puttermodeller och smalare grepp till bladputters för spelare som vill lita på sin egen känsla på greenerna. Trenden håller i sig att många golfare byter till ett lite tjockare grepp än det som satt monterat från start när de köpte puttern. Idag är det även vanligt med så kallade pistolgrepp. Pistolgreppen är extra uppbyggda längst upp på baksidan, på så vis så lägger sig greppet bekvämt i handflatan och stabiliserar händerna.

Johan Blom