Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Prøv jernsæt i 30 dage

jan.
14

Tio platser att starta säsongen på

Ja, det tog sin lilla tid... men nu vågar vi väl ändå säga att våren är här – banorna börjar äntligen öppna upp runt om i landet och starttiderna fylls sakta men säkert på. I de södra delarna av vårt avlånga land är premiären troligen redan gjord (om de någonsin slutade spela över vintern). Men nu kickar vi igång den här säsongen på riktigt i resten av Sverige också va? Här kommer tio kanonbanor som håller hög klass redan tidigt på vårkanten och som är populära destinationer för ivriga golfare.

1. Falsterbo GK

Senast vi skrev om Falsterbo GK var det för att berätta att här, längst ned på Sveriges västkust, spelas det golf året om. Runt om på banorna i naturreservatet Flommen är vintergolf populärt, så banan är mer än redo att välkomna spelsugna golfare när den "riktiga" säsongen drar igång.

Falsterbo GK är den tredje äldsta golfklubben i Sverige och har en härlig linkskaraktär. Visst finns det några linksbanor i Sverige, men de är inte allt för många. Banans kustläge ger en unik miljö med vilda blommor och vackra vyer och designen med de låga bunkrarna ger banan en riktig finess. Här kan vi dessutom lova att väder och vind kommer utmana dig rejält. Men det med en otroligt vacker utsikt.

"Links" var från början det ondulerade sandiga landskapet utanför de skotska kuststäderna med en bäck eller å som mynnade ut i landskapet. När vi nu talar om links så är det kustnära banor som har de typiska sandängarna och vattendragen.

Sedan banan öppnades 1930 har man fått komma underfund med hur man tar hand om en golfbana i det här landskapet. Men med tid kommer lärdom, och den är den nu väl omhändertagen.

Boende: Nej. Klubben erbjuder inget boende men du har nära till Malmö, och faktiskt även Köpenhamn.

Greenfee: Från 400 kronor under lågsäsong till 1300 kronor under högsäsong.

Hemsida: falsterbogk.se

Falsterbo Gk.

2. Torekovs GK

Även här har vi en seasidebana med fin linkskaraktär på västkusten. Miljön längst ut på Bjärehalvön är enastående och banan har havsutsikt åt i princip alla håll. Likt på Falsterbo får man på Torekovs kustnära bana se upp lite extra med väder och vind och det gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun för att kunna småskryta i det nybyggda klubbhuset efter ronden.

Visste du att? Har man tur kan man faktiskt till och med hitta Hugh Grant här emellanåt, i en bunker eller på väg att sänka parputten. Den brittiska filmstjärnan har nämligen ett sommarhus på Torekov ihop med sin svenska fru Anna.

Boende: Nej, klubben själv har inget boende. Men på Bjärehalvön finns alternativ för alla smaker. Du har också nära till både Ängelholm och Båstad.

Greenfee: Från 400 kronor under lågsäsong till 900 kronor under högsäsong.

Hemsida: togk.se

3. Österlens GK

Nästan längst ner på Sveriges andra kant hittar vi Österlens GK. Österlen är ett populärt semesterresmål för både golfare och icke-golfare – inte minst för "utomlandskänslan" som vi som bor fågel- och mittemellan i Sverige verkligen suktar efter.

Österlens GK har två banor att erbjuda. Först ut är Djupadal. En öppen hedbana på ren sandjord med inbjudande fairways och utmanande greenområden. Från högsta punkt ser du, vid klart väder, hela vägen till Blekinge tvärs över Hanöbukten. Djupadal är ritad av Tommy Nordström och har i omgångar uppdaterats av Pierre Fulke.

Djupadalbanan ligger faktiskt i samma vackra område som TV4:s succéfamilj Mandelmann driver sin gård.

Den andra 18-hålsbanan på Österlens GK är parkbanan Lilla Vik. Med seasidekänsla längs Östersjöns sandbrink. Vad vackert det är med vatten.

På våren själ dock banans äppelblom showen helt.

Boende: Ja. På Lilla Vik bor du i bekväma lägenheter och på Djupadal finns ställplatser för husbilar och husvagnar. Dessutom är det bara 45 minuter med bil till Ystad, och ännu närmare till sommarpärlan Simrishamn.

Greenfee: Från 250 kronor under lågsäsong.

Hemsida: osterlensgk.com

Lilla Vik, Österlen.

4. Ekerum GK

På Öland hittar vi Ekerum GK med sina två banor Långe Jan och Långe Erik.

Långe Jan är banan som år 2017-2019 gjorde Ekerum till världens då mest miljövänliga golfanläggning, i konkurrens med bland annat Pinehurst i USA och Gleneagles i Storbritannien. Här har de varit noga med att bibehålla Ölands naturliga och sandiga landskap med de ölänska "torrängarna".

Klubbens andra bana, Långe Erik, är även den en klassisk hedbana med tydliga klipplinjer och där gräs och kullar ramar in hålen. Här finns stor variation och du kommer med största sannolikhet behöva utnyttja alla klubbor i bagen.

Båda banorna på Ekerum erbjuder många sätt att spela dem. Alla kategorier av golfare har hela tiden flera val vilket gör att de både kan upplevas som riktigt utmanande, men också som trevliga sällskapsbanor.

Boende: Ja. Ekerum Resort Öland!

Greenfee: Varierande beroende på säsong. Den aktuella greenfee som gäller för dagen hittas på MinGolf.se.

Hemsida: ekerumgk.se

5. Kristianstads GK

Även Kristianstads GK på östkusten har två högklassiga 18-hålsbanor av olika karaktär att erbjuda. I ett steg mot att locka fler internationella gäster har banorna Åhus Östra från 1924 och Åhus Västra från 2006 nu fått namnen Åhus East och Åhus West.

Båda banorna är byggda på sandjord och har park- och skogskaraktär.

Åhus Östra blev år 2020 rankad som Sveriges tredje bästa bana av Svensk Golf, efter Bro Hof Stadium Course och Visby GK. Renoveringen 2016 av Pierre Fulke och Adam Mednickson lyfte helt klart banan till nästa nivå.

Boende: Ja. Kristianstads GK Lodge & Relax. Här finns boende tillgängligt i lodgerna, med olika prisklasser. Liksom padelbanor och andra aktiviteter.

Greenfee: Ordinarie från 750 kronor under lågsäsong till 995 kronor under högsäsong.

Hemsida: kristianstadsgk.com

Åhus Östra.

6. Hooks GK

Även på Hooks Golfklubb utanför Jönköping hittar du två 18-hålsbanor av helt olika karaktär. En öppen, äldre parkbana som ligger utmed Hookasjön och en skogsbana som går genom tät, härlig skog.

Parkbanan har generösa fairways, är öppen och har mycket vatten att se upp med medan skogsbanan istället slingar sig mellan majestätiska granar.

Boende: Ja. Hooks Herrgård erbjuder rum och restaurang. De har även en välkänd spa-avdelning.

Greenfee: Differentierad prissättning från 385 kronor.

Hemsida: hooksgk.se

7. Visby GK

Visby Golfklubb anses av många (både hobbygolfare och rankinglistor) vara Sveriges bästa golfbana. En riktig pärla på självdränerande sandjord, två mil söder om Visby. Många av de mest uppmärksammade hålen spelas längsmed Östersjön, men flera av de andra hålen har också glimten i ögat.

Layouten gör varje slag utmanande och spännande. Det kommer dels från ursprunget från 1960-talet men framför allt sedan Pierre Fulke och Adam Mednicksons ombyggnation 2009. Det gäller att tänka strategiskt på Visby GK och längs banan kryllar det av möjligheter till risk-and-reward.

Här har vi spelglädje på högsta nivå, både golf- och utsiktsmässigt. Kronholmen bjuder på friska havsvindar och miljön får dig att ifrågasätta om det är från Medelhavet eller Östersjön de kommer.

Skiner solen är det svårt att konkurrera med Visby, men även här är vinden med i rackarspelet. Visby kan, framför allt på vår och höst, erbjuda riktigt busväder.

Boende: Nja. Intill första tee finns Fyrhuset med fyra sovplatser som kräver bokning för minst två nätter i taget. Men Visby Golfklubb samarbetar även med flera av Gotlands bästa hotell. Mer finns att läsa på Visby GK:s hemsida.

Greenfee: Från 900 kronor under lågsäsong till 1400 kronor under högsäsong.

Hemsida: visbygk.com

Visby GK.

8. Orust GK

På västkustens Orust vid Malö Strömmar finns ytterligare en härlig 18-hålare med havsutsikt. Här hittar vi en välskött seasidebana med linkskaraktär och varierande arkitektur. Närheten till Västerhavet skapar mycket goda förutsättningar för en lång golfsäsong och på tidig vår och sen höst visar golfbanan fantastiska spelkvaliteter. Stundtals erbjuder läget kluriga vindar men banan är generellt inte särskilt svårspelad. Den går dock att göra utmanande för alla kategorier av spelare i sättet man väljer att spela den.

Orust är en populär kommun på sommaren, och många "turister" har gärna semestergolf på schemat, så det kan vara bra att vara ute i god tid med sin bokning närmare högsäsong.

Boende: Nej. Dock är Orust van sina turister. Vill du bo i en lite större stad har du cirka en timme bilfärd till charmiga Trollhättan.

Greenfee: Varierar mellan 400-700 kronor, beroende på dag och säsong.

Hemsida: orustgk.se

9. Barsebäck G&CC

Mellan Helsingborg och Malmö ligger Barsebäck Golf & Country Club. Med sina två banor Pine Course och Ocean Course.

Ocean Course (tidigare Masters Course) löper genom ett vackert naturområde som bansträckningen skickligt utnyttjar. Framför allt på hålen 9, 10 och 11 som spelas närmast havet och tillhör banans bästa, med sin varierande karaktär och inspirerande spelstrategiska lägen. Här är det gallrat bland tallarna för att du ska känna havet längs vägen. Banan har varit värd för hela 13 Europatourtävlingar och håller helt klart toppklass.

Ocean Course är tuff, kanske i knepigaste laget för höghandicappare men det går att anpassa val av tee för att göra den både lättare och svårare.

Pine Course bjuder på minst lika vacker natur med sina pampiga tallkorridorer. Här utmanas du av vattenhinder, trädstammar och varierande terräng.

Sedan klubben fått nya ägare hösten 2020 pågår en modernisering – de nya ägarna har sagt upp avtalet med den gamla klubben för att bilda en ny A1-klubb (drivet som aktiebolag) med nytt namn och ny logga. De vill göra en storsatsning på att utveckla anläggningens banor och ta vara på all den mark som finns i området. Detta för att kunna vara med som alternativ värd för stora internationella tävlingar.

Boende: Ja. Barsebäck G&CC har 36 ljusa hotellrum med skandinavisk inredning.

Greenfee: Från 400 kronor under lågsäsong.

Hemsida: barseback.com

Barsebäck GK.

10. Ombergs Golf Resort

På Vätterns strandkant hittar vi Ombergs Golf Resort, faktiskt en bra bit från själva Omberg. Här har vi en härlig bana med bred fairway, nedklippt ruff och sjön vid sin sida. Banan är charmig, svagt kuperad och har precis som alla golfbanor sina utmaningar.

Den börjar mjukt men redan på tredje hålet kommer banans svåraste hål, en lång par-fyra i dogleg, så det gäller att vara ordentligt uppvärmd när man kommer dit.

Området vid Stora Lunds naturreservat, där banan ligger, var tidigare skjutfält för försvaret men såldes år 1997 till bröderna Ulf och Magnus Tegnebro som sedan tidigare ägde den omkringliggande marken.

Och bröderna valde att bygga en golfbana. Den så många gånger nämde Pierre Fulke har ritat banan, med Bengt Lorichs som mentor och rådgivare.

Här finns även konferensverksamhet men det är i golfen som kärnan ligger.

Boende: Ja. Ombergs Golf Resort är precis vad det låter som, med ett hotell "mitt på banan". I en av hotellbyggnaderna finns även relaxavdelning med bastu och bubbelpooler.

Greenfee: Från 600 kronor. De har även reducerad 36-hålsgreenfee för dig som planerar att stanna en helg.

Hemsida: ombergsgolfresort.se

Fanny Persdotter