Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Prøv jernsæt i 30 dage

feb.
7

Maja Starks snabba väg mot stjärnorna

För bara ett halvår sedan var hon amatör. Men två segrar och en andraplats senare är Maja Stark rankad som 91:a i världen – och den tredje bästa blågula spelaren. Möt 21-åringen som har en bag full med Ping och gärna tar fram anteckningsblocket för att notera lärdomar.

Det finns gott om exempel på lovande amatörer som har haft svårt att hitta fotfäste i steget över till att bli proffs. Men undantag finns – och det mest aktuella av dem är lyckligtvis en svenska.

Maja Stark, 21-åringen från Abbekås GK i södra Sverige, blev proffs i augusti. Bara någon månad senare hade hon plötsligt två vinster på Ladies European Tour, en i Kristianstad och en i Barcelona. Därtill en andraplats i Andalucia Open De España.

– Jag är nog mest stolt över vinsten i Kristianstad, min första. Jag var nervös på varje slag under helgen. Jag kunde inte sova på natten inför söndagen och när jag kom till klubben på morgonen så var det första jag sa till min tränare och då caddie Fredrik Wetterstrand (som också är svensk landslagscoach för amatörer) ”jag kommer spy”. Han sa efteråt att det var som att jag hade tagit examen, jag blev verkligen testad i allt och lyckades spela bra golf och hålla det mentala i schack trots att jag var så nervös.

Hon började jobba med mental träning redan i gymnasiet och fortsatte sedan tillsammans med Marcus Börjesson, när han klev in som mental coach i det svenska damlandslaget. Sannolikt är det en av faktorerna till att övergången till proffslivet har blivit enklare än för många andra.

Hur ser du på att det gått så fort för dig att etablera dig?

– Det är så klart kul att det började bra. Det är väldigt skönt att inte ha så mycket ekonomisk press, eller stress för att jag inte har något bra ställe att spela på.

Utöver tidigare nämnda prestationer har hon dessutom en 13:e plats i US Open från 2020 och en 16:e plats från 2021.

– US Open kändes som vilken annan tävling som helst när man väl började spela. Jag siktar alltid på att vinna och jag tror att de andra yngre svenskorna tänkte likadant, så det gav nog mig ett lugn och självförtroende när det var flera av oss där uppe 2020. Nu senast så kändes det härligt att vara där uppe igen, så jag vet på riktigt att första gången inte bara var en slump. Sen vill jag ju ännu högre upp, för det är ju trots allt bara en tävling och om målet är att vinna så har jag ju inte uppnått det.

Nu laddar hon för sin första fulla säsong som proffs och det blir sannolikt en kombination mellan spel på Ladies European Tour och den amerikanska undertouren Symetra Tour som väntar.

Men på sikt är målsättningen att nå LPGA-touren – och att ta nya kliv på utvecklingstrappan.


Har du något ovanligt i bagen?

– Inte direkt. Men jag har alltid ett skrivblock med mig där jag skriver upp grejer jag lär mig. Det kan vara lite vad som helst, saker inom teknik eller med det mentala, så skriver jag ”tänk på det här”.

Vilket är ditt bästa tävlingssnacks?

– Det är lite tråkigt men nötter och frukt.

Vad markerar du din boll med?

– Jag spelar ju med Titleist, så det är en prick över det första T:et på loggan och sen en prick över det sista T:et.

SÅ HÄR SER MAJA STARKS BAG UT

DRIVER: Ping G400, Alta 65 g stiff 9,5 grader

SPOON: Ping G400, Alta 65 g stiff 14,5 grader

HYBRID: Ping G400, Alta 85 g stiff 19 grader

JÄRN-3: Ping G400, Alta 85 g stiff

JÄRN 4-PW: Ping i210 med AWT 2.0 stålskaft

WEDGAR: Ping Glide 2.0, 50, 54 och 60 grader

PUTTER: Ping Fetch, 34 tum

SLAGLÄNGDER

(alla längder i carry)

Driver: 230 meter

MW3: 200 meter

Hybrid 3: 185 meter

J3: 180 meter

J4: 173 meter

J5: 165 meter

J6: 156 meter

J7: 147 meter

J8: 137 meter

J9: 126 meter

PW: 114 meter

50°: 104 meter

54°: 88 meter

60°: 71 meter

Fanny Persdotter