Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Årlig bonus

Kundeservice på dansk

aug.
24

Dormys Verkstad

Brutna skaft, spruckna grepp och trasiga vagnhjul. Här är platsen där dina sargade golfgrejer får nytt liv. Välkommen till Dormys verkstad!

Två av rummets fyra väggar är täckta från golv till tak med lådor, märkta med lappar, och med namn på olika skaft och grepp. Längs de två resterande står arbetsbänkar. Belamrade med borrmaskiner, bits, mätinstrument, tippvikter, ferruler i varierande storlek och före detta beståndsdelar av diverse golfföremål. Det yr intensivt både gnistor och damm när en såg möter ett skaft och i ett hörn står två drivers och torkar. En försiktig lukt av lim och metallstoft möter dig i dörren.

I verkstaden jobbar en liten men skicklig besättning, med Brad Humphrey i spetsen. Brad är född och uppvuxen i England och har spelat golf sedan han var åtta år gammal. När han som sextonåring gick ut skolan började han jobba hos Callaway och hittade där tjusningen i att ge nytt liv i trasiga golfgrejer. Att det för femton år sedan blev Sverige, Örebro och Dormy, det har han kärleken att tacka (eller skylla...).

– Jag tycker om att kunna göra något ospelbart eller trasigt till något som kan användas igen, säger Brad Humphrey.

Samtliga Dormyvaruhus har en enklare verkstad med möjlighet till att byta grepp, spikar på skorna och ett och annat skaft. Men större projekt hamnar här i Dormys stora verkstad, i anslutning till centrallagret och huvudkontoret på Salamandervägen i Örebro. Här lagas vagnar som fått sig en törn, här räddas favoritklubbor med lösa huvuden eller trasiga skaft och här uppfylls golfnördarnas svingviktsdrömmar.

Hur lång tid tar det att laga en klubba?

– När vi får in en klubba plockar vi isär den och sät- ter ihop den med lim. Vi använder ett lim som torkar på 18-24 timmar så den behöver minst stå till dagen efter, två dagar kan man väl säga då. Men det är ju själva reparationen, väntetiden kan skilja sig lite åt beroende på säsong.

En reparation är inget som behöver bokas. Du lämnar in din trasiga produkt i valfritt Dormyvaruhus och så jobbar verkstaden på så fort de kan. Verkstaden samarbetar även med leverantörernas expertisverkstäder.

Finns det något som inte går att laga?

– Det är väl när vi får in väldigt gamla klubbor, där det inte finns några reservdelar att få tag i.

Vilken är den konstigaste frågan ni har fått?

– Det kommer in någon kund då och då med väldigt specifika önskemål, som att korta av skaftet tre tum och behålla svingvikten, men det är ju helt omöjligt. Jag har lagat ett par innebandyklubbor också, det gör jag inte varje dag.

Finns det något du vill att kunderna ska veta?

– Greppet är viktigare än många tror. Om du får ont i händerna efter en runda så kan det vara så enkelt att dina grepp är för smala eller för hala. Vi har ett stort utbud av grepp från olika tillverkare, allt från damgrepp till de tjockaste jumbogreppen. Det kan vara värt att testa en annan storlek, säger Humphrey och visar upp några spännande alternativ från en grå plastback på hyllan.

Sedan har han inte tid att prata mer.

Dagens leverans från Dormy i Helsingborg har kommit och det verkar vara ett ovanligt skaftbrott som fångar hans uppmärksamhet, i konkurrens med ett trasigt elvagnshjul. I Dormys centralverkstad är ingen dag den andra lik. 

VERKSTADSPRISER

OMGREPPNING

(utöver greppkostnad): 25 kronor

OMGREPPNING

med medtaget grepp: 50 kronor

ÄNDRA LIE/LOFT

50 kronor

FÖRLÄNGNING

inklusive förlängnings- plugg (utöver greppkostnad): 150 kronor

KAPNING

(utöver greppkostnad): 50 kronor

SKAFTBYTE

(utöver skaftkostnad): 200 kronor

OMLIMNING AV LÖSA HUVUDEN 

100 kronor

SLEEVEBYTE

(utöver sleevekostnad): 200 kronor

SPIKBYTE PÅ SKOR

(per par): 200 kronor

Fanny Persdotter