Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Prøv jernsæt i 30 dage

aug.
26

Den stora wedgeguiden

Loft. Bounce. Tjocklek på sulan. Det är mycket att hålla koll på när man ska välja wedge. Vet du inte riktigt var du ska börja leta? Svaret är här! Filip Karlsson på Dormy Örebro guidar dig igenom de allra viktigaste stegen på vägen mot ett bättre köp – och lägre scorer!

Så väljer du rätt wedge - steg för steg

1. VILKEN MODELL VILL DU HA?

Förr såg de flesta wedgar ut på ungefär samma sätt, men utvecklingen går framåt. Så precis som med vanliga järnklubbor finns det nu mer eller mindre lättspelade wedgar. Däremot gör de kortare skaften, det höga loftet samt att du sällan slår fulla wedgeslag att de flesta inte är i lika stort behov av hjälp som på andra klubbor. För känsliga slag kring greenerna är det dessutom många som föredrar de lite mer klassiska modellerna som är anpassade för att du ska kunna arbeta med bollen. Men känner du att du är osäker så bör du absolut titta på de mer lättspelade alternativen.

2. BESTÄM ANTAL WEDGAR

Under de senaste åren har loften i standardseten blivit allt starkare (alltså lägre). Nu finns det set som säljs med pitchingwedgar med 41graders loft, när de tidigare varit betydligt högre. Detta skapar större loftglapp och ett behov för fler wedgar. En wedge mellan din pitch och din första ”närspelswedge”, en gap- eller approachwedge, är numera ofta ett aktuellt val för många. Men det är loften på din pitchingwedge som styr detta och vet du inte hur många grader den har så hjälper vi dig att ta reda på det. Utöver en pitchingwedge brukar de allra flesta välja ytterligare två eller tre wedgar. Vad som passar dig bäst beror på vilka typer av slag du vill slå och vilka styrkor och svagheter du känner att du har. Trenden bland tourspelarna är att fler och fler går ner på endast två wedgar utöver sin pitchingwedge, för att få plats med fler klubbor i bagen till de lite längre slagen. Det kan vara bra att ta en koll på karaktären på din hemmabana för att bestämma hur många och vilka wedgar som behövs i din bag, vi hjälper gärna till att reda ut vad som passar dig bäst.

3. HITTA RÄTT MED DINA LOFT

Vi brukar rekommendera mellan 4-6 graders loftskillnad mellan klubborna i bagen. Om du utgår från din pitchingwedge som normalt har ett loft runt 43-46 grader bör nästa wedge ligga runt 48-50 grader. När den första wedgens loft är fastställt kan du fortsätta att hålla det loftspannet eller skapa ett intervall du är bekväm med spelmässigt, om du bara väljer två wedgar. Behövs en lobwedge på 58-60 grader? Det är en väldigt användbar klubba för olika typer av finesslag kring greenerna, men den kräver dock en del av spelaren.

FILIP KARLSSON

Dormy Örebro

4. VÄLJ SULA OCH SLIPNING

Numera är urvalet av olika typer av sulor och sulslipningar stort på flera av de mest profilerade modellerna. Det är utmärkt eftersom vi alla har olika användningsområden för våra wedgar. En bred sula gör klubban mer förlåtande och minskar risken att gräva ned sig vid en duff. Det är också att föredra en bred sula på din sandwedge, då det hjälper dig med bunkerslagen. En lite smalare sula blir något mer svårslagen för de allra flesta, det är något som generellt rekommenderas till skickliga golfare som hellre vill ha möjlighet att anpassa bollflykten snarare än att ha förlåtande egenskaper. När det gäller slipningar så är det svårare att prata i generella termer, utan där handlar det mer om hur du spelar din golf. Därför föreslår vi att du tar hjälp av personalen i våra varuhus eller på Dormys Kundservice när du ska göra dessa val om du inte känner dig helt trygg med att välja själv.

5. VILKEN BOUNCE TILL VILKEN WEDGE? 

Förenklat kan man säga att bounce är klubbans benägenhet att studsa mot det underlag vi slår på. Huruvida en klubba har mer eller mindre bounce avgörs av hur klubbhuvudet är utformat. Den tekniska aspekten av vad som skapar mer eller mindre bounce i klubbhuvudets utformning avgörs av hur stor vinkel det är från framkanten av klubbhuvudets sula (leading edge) till bakkanten på klubbhuvudet, detta i förhållande till marken när vi sätter ner klubban för att adressera bollen. Ju större den bouncevinkeln är desto högre bounce har klubban. Är bouncen hög blir det svårt att komma under bollen på hårda underlag medan en lägre bounce gör det lättare. Är det mjukt i backen kan en wedge med för lite bounce gräva ner sig och då är en högre bounce att föredra.

Det är ett bra första steg att se till karaktären och under- laget på din hemmabana.

Sedan är det också loftet på den aktuella wedgen som avgör vilken bounce du bör ha – du har sällan samma bounce på din 48- och din 60-gradare.

En låg bounce (4–7 grader) passar:

→ Om du har en svepande sving och tar lite torv. 

→ Om din bana har hårt underlag.

→ Om det är lite eller packad sand i bunkrarna.

En medelbounce (8–11 grader) passar:

→ Om du slår normalstora torvor.

→ Om du använder wedgen till olika typer av slag.

→ Om det är normal mängd med sand i bunkrarna.

En hög bounce (12–16 grader) passar:

→ Om du slår brant på bollen och tar mycket torv. 

→ Om du ofta spelar på mjuka banor.

→ Om det är mycket sand i bunkrarna där du spelar.

ALTERNATIVA WEDGEUPPSÄTTNING

1. Vill du lägga till två wedgar (utöver PW) är det viktigt att wedgen med högst loft fungerar som en allroundklubba. Eftersom du bara kommer ha en wedge med högt loft måste den gå att använda för bunker, lobbslag, fairway och ruff. Då är en mellanbounce att föreda.

Exempel på wedgeuppsättning:

50 grader med 7-10 i bounce

56 grader med 9-12 i bounce

2. Vill du köra tre wedgar är det viktigt att veta vad du vill använda 54-56 och 58-60-gradarna till. Ska båda fungera till bunker och runt green är en mellanbounce ett bra val.

Exempel på wedgeuppsättning:

50 grader med 7-10 i bounce

54-56 grader med 9-12 i bounce

58-60 grader med 7-10 i bounce

3. Är planen att 54-56-gradaren ska vara din bunkerklubba och att 58-60 ska vara till för lobbslag och inte användas i bunkern?

Då är denna uppsättning bra:

50 grader med 7-10 i bounce

54-56 grader med 12-14 i bounce

58-60 grader med 4-7 i bounce

Frågor och svar om wedgar

Det finns många frågor att ställa innan köpet av nya wedgar. Här är svaren på några av de allra viktigaste.

Vilket skaft ska jag ha?

Majoriteten av de wedgar som du ser i butiken säljs med ett relativt tungt stålskaft, vilket såklart inte passar alla golfare. På senare tid har allt fler leverantörer utvidgat sitt standardsortiment och erbjuder nu vissa wedgar i grafitskaft. Vi brukar rekommendera att du matchar skaftet i dina wedgar med det skaft du har i dina järnklubbor, för att få samma känsla oavsett med vilken klubba du slår. Samtliga wedgar i vårt standardsortiment går att beställa med ett antal olika skaft och våra experter i varuhusen hjälper dig gärna att välja rätt.

Stämmer det att en wedge är utsliten efter 75 rundor?

När det kommer till wedgar brukar vi prata om ”bett”. Hur vassa, djupa och många skårorna på träffytan är påverkar friktionen mellan träffytan och bollen vid träffögonblicket. Ju vassare skåror, desto bättre bett. Något man vill åt när man ska få bollen att stanna på green, eller när man vill skapa backspinn.

När wedgen börjar närma sig 75 rundor (alternativt 50 rundor och ett gäng envisa timmar i träningsområdet) börjar skårorna bli nötta och tappa greppet, det stämmer. Man får alltid bättre kontroll och spinn med nya wedgar med fräscha skåror och en tourspelare byter wedgar cirka tre gånger per säsong. Däremot känner medelgolfaren inte lika stor skillnad som världseliten gör och wedgarnas livslängd blir lite längre. Men det kan vara värt att ha det i bakhuvudet om du försöker hitta spinn med en välanvänd wedge från 2003.

Kan man fräscha upp skårorna själv?

När wedgarna börjar bli trötta finns det säkerligen många som lockas av att rota fram en liten skruvmejsel ur verktygslådan och vässa till skårorna på egen hand. Men faktumär att det är förbjudet. Precis som att det finns begränsningar på hur mycket träffytan på din driver får flexa så finns det regler kring djupet och bredden på skårorna på dina wedgar.

Varumärkena ser givetvis maxa detta från början, vilket gör att så fort de modifieras det minsta med en skruvmejsel i en ostadig hand, så går de över gränsen. Känner du att dina wedgar börjar bli slöa så är det helt enkelt dags att införskaffa nya.

Vilken klubba väljer jag till lobbslag?

Vid lobbslag behövs en högt loftad klubba så att du kan öppna upp bladet ordentligt. Men det finns även wedgar gjorda för detta – med en högre tåprofil och skåror över hela träffytan, som till exempel Callaway Full Toe eller Cleveland Full Face. Detta gör wedgen perfekt för lobbslag. Den är även otroligt mångsidig då den är utformad för att ge dig spinn i alla lägen – oavsett om du slår från bunker, fairway eller ruff.

Finns det barn- och ungdomswedgar?

En mjuk övergång från juniorset är att gå överpå damklubbor – detsamma gäller med wedgar. Med alla smådetaljer som går att justera i dagens golfklubbor är det ingen match för vår verkstad att kapa av ett skaft lite extra, ändra lievinkeln eller bocka om ett loft. Ett förkortat damskaft gör wedgen lite lättare och enklare att svinga. Det blir även i de allra flesta fall lättare att slå med en wedge med en lite bredare sula.

Hur viktigt är det egentligen att ha rätt lie?

Lie är vinkeln mellan skaftet och klubbhuvudets sula. När du ställer upp dig för att slå och adresserar klubbhuvudet ska sulans mittpunkt vila mot marken.

Även om man inte kan skylla ifrån sig helt och hållet på sina klubbor kan en ständigt förekommande höger- eller vänstermiss faktiskt bero på att du har fel lie.

Viktigt med andra ord. Med tanke på att den konstanta vänstermissen på dina inspel troligen ofta hamnar i en greenbunker. Och en konsekvent högermiss likaså.Vi kan hjälpa dig att titta på detta i våra varuhus.

Fanny Persdotter