Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Prøv jernsæt i 30 dage

jun.
1

Så viktigt är det att ha rätt lie

Går dina bollar konsekvent åt det ena hållet? Även om man inte kan skylla ifrån sig helt och räkna bort sig själv som den bidragande orsaken, så kan man faktiskt hitta lite av svaret i klubbans lie. Här kan du läsa om vad lie är och varför det är viktigt att ha hitta rätt.

Vad är lie?

Lie är vinkeln mellan skaftet och klubbhuvudets sula. När du ställer upp dig för att slå och adresserar klubbhuvudet, ska sulans mittpunkt vila mot marken. Då har du hittar rätt vinkel. Om du har fel lie kommer du att trycka slagen åt höger eller vänster.

Standardlien skiljer sig mellan olika tillverkare men järnklubbor kommer oftast med en vinkel på 60-64°.

Upright och flat

Inom lie pratar man om två vinklar – upright som är den högre vinkeln, och flat som är den lägre vinkeln. På bilderna nedan visar de röda pilarna hur slagen kommer att formas beroende på hur lien på din klubba ser ut. Det är enkelt att se hur viktigt det är att ha en välanpassad lie som är utformad efter din uppställning.

Ändra lie på dina klubbor

Det händer i vissa lägen att man behöver ändra lie på klubborna. Det kan till exempel vara att man ändrat svingen eller uppställningen, och behöver justera några grader upright eller flat. Att ändra lie själv kan vara svårt och kräver både speciella verktyg och erfarenhet. Kom istället förbi något av våra varuhus så hjälper vi dig i vår verkstad. Kostnaden är 50 kronor per klubba.

Hitta din lie

Hur gör man då för att hitta den perfekta lien? Generellt sett behöver du som är lite längre i kroppen upright (mer vinkel), och du som är lite kortare flat (mindre vinkel). Däremot går det inte enbart att använda din längd som utgångspunkt, eftersom alla svingar och uppställningar ser olika ut. Lie är en betydande del i vår custom fitting där vi, tillsammans med dig i vårt testcenter, analyserar din sving och skräddarsyr dina klubbval.

Om du är osäker på om du har rätt lie på dina klubbor hjälper vi gärna till. Kom bara förbi ditt närmaste varuhus!

Boka custom fitting hos Dormy

Joakim Johnson