Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Prøv jernsæt i 30 dage

okt.
5

Så gör du en custom fitting

Många har spelat mycket golf i sommar – och har fått bra ordning på sving och teknik. Därmed är det ett perfekt läge för att testa ut nua klubbor. "Fler golfare borde boka tid för custom fitting under hösten. Det ökar möjligheterna att hitta helt rätt", säger experten Axel Bladh.

Fler och fler golfare har fått upp ögonen för custom fitting eller skräddarsydd utprovning – och det är hårt tryck på Dormys testcenter. Det är bra, eftersom det är ett viktigt område för den som vill utveckla sin golf.

Oavsett spelstandard.

Har du någon gång påstått att du ”inte är tillräckligt bra för en custom fitting” eller har du kanske någon kompis som brukar säga så? I så fall vill vi gärna svara med en motfråga. Vem tror du har bäst möjligheter att anpassa sig efter en utrustning som inte passar perfekt – du eller proffsspelaren?

Svaret är med högsta sannolikhet proffset som klarar av att forma sitt spel och sin sving efter den klubba som finns i handen den aktuella dagen, även om precision och längdkontroll kan bli lite lidande. De flesta vanliga golfare behöver däremot all hjälp som går att få för att spela bättre.

I våra testcenter tycker också personalen ofta att det är roligast att göra custom fitting på medelgolfare, eftersom det brukar gå att få ganska snabba resultat.

Somliga tror att en custom fitting endast handlar om att hitta rätt specifikationer för sina golfklubbor. Det är givetvis en viktig del av processen, men långt ifrån hela.

Det handlar också om att ta reda på vilken typ av klubba som passar för just dig (och varför), vilken uppsättning av klubbor som gör sig bäst i din bag och vilka eventuella längdglapp som skulle behöva täppas till.

För att din utprovning ska bli så exakt som möjligt har vi valt att samarbeta med Trackman som är marknadens bästa bollflyktsradar och som kan berätta allt om de slag du precis har slagit. Dessutom slår du alltid på fräscha toppbollar som vi byter ut regelbundet och på så sätt håller högsta kvalitet. Bollarna som används, Pro V1x RCT, är utvecklade i samarbete med Trackman och är specialanpassade för inomhusgolf. Vilket gör det möjligt att få ut mer exakt data.

1. TA MED DINA EGNA KLUBBOR

För att kunna göra relevanta jämförelser vill vi att du har med dig dina egna klubbor, så vi kan se hur de klubbor du provar ut presterar jämfört med dina gamla. Ibland händer det att du redan har en utrustning som passar dig perfekt och då byter vi inte ut något.

2. FRÅGESTUNDEN

Med hjälp av denna kan vi lättare få reda på vad du vill få ut av din golf och vad vi ska titta på för modeller. Fundera gärna över följande inför din utprovning:

Vad vill du få ut av dina nya klubbor? Vad hoppas du ska vara den största skillnaden med de nya klubborna mot dem du har? Vad har du för ambitioner med din golf? Hur mycket tränar du eller är beredd att träna framåt? Har du några skador som vi bör känna till? Vilken är din vanligaste miss?

När vi har skapat oss en bild av dina behov så tar vi fram modeller som vi tror skulle passa, vanligtvis 3-4 stycken. Ibland har kunden redan valt vilket märke som han/hon vill ha och då utgår vi ifrån den klubban. Om det skulle visa sig att vi vill ta fram en klubba som vi tror skulle passa bättre som brukar inte kunden ha något emot det, snarare tvärt om.

3. DAGS ATT TESTA UT MODELLER

När vi gör det så får vi en bra bild över om modellerna vi hämtat passar och även vilket skaft som skulle kunna fungera. Ibland kan det vara svårt att känna vilken modell som går bäst, men vi ser oftast vilken klubba det är som sticker ut. Vi taggar de olika modellerna i Trackman så att vi lätt kan se kan se snittet med de olika klubborna. Vanligtvis ser vi att bollhastigheten är högre med en viss modell eller att en viss klubba ger rakare slag än de andra. Det kan även vara så att någon klubba ger en mer optimal bollflykt som gör att valet blir lätt.

4. VAL AV SKAFT

När vi testar ut skaftet så mäter vi tempot, svinghastigheten, releasen och hur du laddar skaftet. Alla de faktorerna spelar in. Vi tittar mycket på bollflykten för att se att skaftet även där uppfyller det vi har kommit fram till. Det finns ett stort utbud av skaft idag vilket gör det extra viktigt att göra en fitting för att hitta det rätta skaftet för just dig. Även om två golfare har samma klubbhastighet så betyder inte det att de ska ha samma skaft. Det ska vara skönt att svinga, skön balans och vikt, ge bra värden och kicken i skaftet ska passa spelarens release.

5. RÄTT LÄNGD OCH LIE

Då börjar vi med att göra en statisk mätning. För utprovning av järnklubbor så används din längd och måttet från handleden ner till golvet. Därefter gör vi en dynamisk mätning av längd och lie. Då använder vi lie- och träfftejp. Det hjälper oss att förstå hur din uppställning och sving påverkar klubbhuvudets position i träffögonblicket. Det viktigaste steget under utprovningen är att hitta den optimala bollflykten för just dig. Under det här steget använder vi oss av olika specifikationer för att komma fram till den perfekta kombinationen av klubbhuvud, skaft, skaftlängd och lie. Vi vill bygga klubbor som fungerar så länge som möjligt för dig. Om det visar sig att det dynamiska testet skiljer sig från den statiska mätningen så föredrar vi att bygga klubborna mer mot den statiska mätningen, för att många också jobbar med att utveckla sitt spel och sin bollträff. Men om du har spelat golf ett bra tag och är bekväm med din sving och inte har några planer på att ändra på den, så bygger vi självklart klubborna efter den dynamiska mätningen.

6. VILKET GREPP TRIVS DU MED?

Nu är vi nästan klara. Det som återstår är att välja vilket typ av grepp som passar. I dag finns mycket att välja mellan, oavsett om du vill ha ett mjukt och klibbigt grepp eller om du önskar ett lite hårdare. Och allt däremellan så klart. Vi hjälper dig också att hitta rätt grepptjocklek för just dina händer. Tjockleken på greppet handlar mycket om personlig känsla men det finns en rad fördelar och nackdelar som vår personal går igenom med dig under utprovningen.

Magnus Myhr