Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Prøv jernsæt i 30 dage

aug.
25

Drömstarten som slår alla rekord

Eagle på ettan. Följt av ett hole in one på ett par 4 på tcåan. Tilde Löfman från Sundsvall svarade för drömstarten som kanppast någon golfare har matchat.

Söderby Golfklubbs andra hål mäter 256 meter från blå tee och är ett kort par 4, men långt ifrån tandlöst. Slår man långt finns det en möjlighet att nå green med drivern men då sätts också vattenhindret på högersidan i spel.

Ett uppenbart risk-and-reward-hål.

Det är en solig måndag i juni, bara några dagar kvar till sommarlov när 16-åriga Tilde Löfman kommer fram till tee. Stärkt med självförtroende efter en inledande eagle på det första hålet bestämmer hon sig för att satsa med drivern.

Mycket vill ha mer.

Träffen är perfekt, bollen lämnar peggen i en spikrak bana innan den sist landar på foregreen, börjar rulla och lägger sig inte till rätta förrän i hålet.

– Jag kände på en gång att det var ett bra slag, men jag var helt säker på att den rullat av. När min kompis sa att den gått i kunde jag inte tro det. Det går ju inte i på en par-fyra liksom, säger hon.

Enligt den svenska HIO-klubben är vart 200:ade hole in one på ett par 4-hål. Men att det sker efter en eagle på det andra hålet är så osannolikt att det knappast kan ha hänt på svensk mark.

Med scoren eagle – albatross låg Tilde alltså fem under efter två spelade hål. Vilket faktiskt var exakt vad engelskan Karen Stupples gjorde när hon vann Women’s British Open på Sunningdale 2004 när hon öppnade eagle-albatross på två par 5-hål.

Kanske är det till majortävlingarna så småningom Tilde Löfman siktar?

Hon är född och uppvuxen i Sundsvall men går på golfgymnasiet i Uppsala där Söderby Golfklubb oftast agerar klassrum. Hon började med golf vid sex års ålder då föräldrarna spelade. Nu siktar hon mot att bli golfproffs. Det första målet att komma in på ett bra golfcollage i USA.

– Jag har inte kollat så mycket på alternativ än, men jag skulle gärna vilja gå i Kalifornien eller Flo- rida. Det vore inte helt fel att gå på Stanford men det är nog rätt svårt att komma in, säger hon och skrattar.

Men så här långt i karriären toppar -5-starten på Söderby det mesta.

– Jag har blivit klubbmästare en gång, det var stort för mig. Men det är nog inget som slår det här. Det var helt galet!

Rundan gick fortsatt både upp och ned och hon slutade på +2. Det är inte helt överraskande att man blir lite skakig efter en sådan rivstart.

Albatrossen på Söderby var Tildes andra HIO. Den tidigare gjordes på hål 17 på Timrå GK. Då på det mer klassiska viset – på en par-trea.

Namn: Tilde Löfman

Ålder: 17 år

Handicap: 1.0

Hemmaklubb: Sundsvalls GK

Favoritbana: Österåker, Öster by Stenson

Fanny Persdotter