Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Prøv jernsæt i 30 dage

jun.
2

Golfnördarnas drömrum

Ett varv på Augusta National? Eller några hål på Pebble Beach? På en övervåning i Kumla är det mesta möjligt. Följ med hem till golfnörden Thomas Bergman, som tröttnade på vintern och byggde sitt drömrum.

TEXT: JOAKIM JOHNSON

FOTO: PAVEL KOUBEK

Luften står stilla när vi kliver upp på Augusta Nationals första tee. Bara de lekande småfåglarna bryter tystnaden när kvittret studsar mellan de väldiga ekarna. Det är en alldeles magnifik eftermiddag. Och precis när solen håller på att skifta till sin varmaste kvällsskrud är det vår tur att slå ut. Det smäller till i träffen och bollen flyger – rakt in i den uppspända duken. Tracebågen visar en perfekt draw. Det här är berättelsen om den vanliga villan med det fullkomligt galna rummet.

Den blågråa tvåplansvillan ligger strax utanför Kumla i Närke. Orten har mest gjort sig känd som hemvist för många av landets farligaste brottslingar på anstalten (eller ”Bunkern” om golfmetaforer är tillåtna) några kilometer bort, men av det märks inget och här vilar ett behagligt lugn.

Thomas Bergman tar emot utanför huset. I full golfmundering, med handske och allt, vilket givetvis bekräftar tesen om att det här handlar om en starkt passionerad golfare. Han har beskrivit sitt rum, sin dröm, för oss över telefon och på så sätt trissat upp förväntningarna en aning. Det är med spänd förväntan vi kliver in över tröskeln till huset och vidare upp på övervåningen.

Bara det känns ovanligt.

Vi hör annars regelbundet om dedikerade golfare som svingar mot uppspända nät i garage eller källare och fixar hemmasnickrade lösningar på platser där resterande delar av familjen sällan rör sig.

Men Thomas Bergman valde en annan lösning.

Thomas köpte simulatorn Skytrak, som kostar cirka 25 000 kronor, och är nöjd med sitt val.

Thomas köpte simulatorn Skytrak, som kostar ca 25 000 kr, och är nöjd med sitt val

I det gamla flickrummet, tillika hemmagymmet på senare år, har Thomas lyckats skapa det perfekta rummet för alla golfälskare. Det är byggt med stil och finess som ger uttryck i materialval, belysning och de dämpade färgerna. Det är en genomproffsig studiokänsla. Detaljer tar upplevelsen till ytterligare nivåer, som till exempel AC-anläggningen som håller en behaglig temperatur och de snygga klubbställen i mörkt trä. På teven rullar de senaste höjdpunkterna från de stora golftourerna, samtidigt som kompisar- na duffar runt på olika mästerskapsbanor runt om i världen. Det generösa surroundsystemet ramar in en häftig kuliss med naturljud från simulatorn.

Det kan låta som om Bergman spelat golf hela livet med all den hängivenhet och glöd som finns. Men sanningen är en annan.

För den som är lite teknikintresserad finns många möjligheter att utveckla upplevelsen.

För den som är lite teknikintresserad finns många möjligheter att utveckla upplevelsen.

För tre år sedan blev han introducerad till sporten av några kompisar och efter 15 år på endurohojen sadlade han tvärt om till golfnörd.

De tyckte väl att man var lite tokig som för det första planerade att bygga ett golfrum, och för det andra lägga ned så mycket tid efter att bara ha spelat golf i ett år. Jag brukar få höra en del syrliga kommentarer från kompisar att jag är bättre på simulatorgolf än på riktig golf, och att min sänkta handicap i senaste revisionen berodde på att förbundet hade fått nys om att jag fusktränade hemma. Men det är sånt man får ta när man bygger en egen simulator, berättar Thomas.

Och när suget på ”riktig” golf blir för stort och längtan efter naturgräs blir för stark finns hemmabanan Kumla GK på behändigt avstånd, bara 10 minuter bort.

Allt är uppeggat och klart på duken - och Thomas redo att slå ut.

"Sedan behöver man också förankra bygget med resten av familjen. I mitt fall byggde jag först en konstateljé åt min fru ute på tomten"

THOMAS BERGMAN

Ålder: 48 år

Familj: Fru och två döttrar

Hcp: 25,6

Hemmaklubb: Kumla GK

Vi sätter oss i skinnfåtöljerna och vrider tillbaka klockan till våren 2019, när projektet tog fart.

– Vi hade ett allrum på ovanvåningen som vi knappt använde mer än till förråd, hemmagym och TV-hörna. Jag började att fundera på vad man istället skulle kunna ha i rummet och fick tips om att man kunde köpa en billig simulator. Därefter följde lite researcharbete och googlande, och jag förstod att det skulle kunna bli ett kul bygge.

För oss med tummen mer centrerad i handen känns det här bygget som lite mer än just ”ett kul bygge”.

– Ett problem var dock att takhöjden var för låg för att kunna svinga en golfklubba. Därför blev jag tvungen att bygga om två takstolar för att kunna höja innertaket till 2,7 meter så att svingen får utrymme. Jag tog hjälp av en firma som tillverkar takstolar som räknade lite på bärigheten, men utöver det har jag gjort allting själv.

Väggar och golv ljudisolerades och en tjockare dörr sattes in. Rangematta, slagduk, projektor och en SkyTrak-simulator köptes hem och ett par månader senare var rummet färdigt.

Eller ja, relativt färdigt i alla fall. Ett bollhål i väggen vittnar om att skyddsnätet tillkom lite senare.

Så, vad behöver man för att bygga sin egen simulator?

– Det behöver egentligen inte bli så dyrt och omständligt att bygga en egen om man har rätt förutsättningar från början. Det man måste köpa är en simulator (i mitt fall SkyTrak), rangematta, slagduk, projektor och en dator med rätt mjukvara. Det följer med en mjukvara till SkyTrak men jag har valt ”The Golf Club 2019”, där man får tillgång till flera tusen golfbanor till ett bra pris. Ett tips är att använda en gamingdator med bra grafikkort, för att bilden ska hänga med på bästa sätt. Använder man däremot SkyTraks egna mjukvara så fungerar en smartphone, surfplatta eller enklare laptop bra, berättar Thomas och fortsätter.

– Sedan behöver man också förankra bygget med resten av familjen. I mitt fall byggde jag först en konstateljé åt min fru ute på tomten, innan jag började riva taket och greja med simulatorn. Det är nog det faktiska förstasteget, att göra familjen nöjd.

Vi är många som seglar avundsjukt på drömrummet och drömmer om något liknande i framtiden.

Bilden skickas upp på duken med hjälp av en Optoma GT1080e Short Throw-projektor, placerad precis framför rangemattan i en egenbyggd låda med kylfläkt som skyddar mot felträffar och överhettning. Den fungerar också utmärkt till film, och när speedwaylaget Indianerna kör på bortaplan förvandlas rummet till en sportbar för Thomas och hans kompisar.

Slagduken är beställd från England och rangemattan är av samma modell som i Dormys testcenters. Men vad är det egentligen som skiljer Thomas från oss andra golfgalningar – för inte börjar vi montera ner takstolar bara för att vi vill kunna spela året runt? – Jag har alltid varit tekniskt lagd och tyckt om att bygga saker. Jag antar att när jag hittade golfen så blev det en bra match mellan mina intressen och ur det föddes projektet.

Efter någon halvtimme i fåtöljerna är jag alldeles för spelsugen för att sitta kvar. Thomas börjar förbereda en rond i datorn och frågar vilken bana i världen jag vill spela på. Jag ler – och tänker att framtiden redan är här. – Ett par hål på Augusta National vore trevligt, svarar jag.

Efter några slag får vi både lovord och dissar av de amerikanska kommentatorerna som engagerat följer vår rond. Jag slås av vilken fantastisk spelform det här är, med avslappnad stämning, möjligheten att pausa spelet, inget bolletande och bra feedback i realtid på duken. Att bygga egen simulator har blivit alltmer populärt ihop med att priserna har sjunkit på utrustningen. Nu kan man komma långt under sexsiffriga belopp för att göra sin egen digitala golfstudio. Det finns också flera forum och grupper att få inspiration och tips från, och om man är tävlingssugen anordnas ofta onlinetävlingar där massor av likasinnade kopplar upp sig och tävlar mot varandra.

Vi spelar klart de fem första hålen på Augusta. Thomas briljerar i närspelet och det märks att han är en van simulatorspelare.

– Det har helt klart gjort mig till en bättre spelare. Jag träffar drivern bättre och slår längre. I mjukvaran kan man också välja ett träningsprogram där man antingen står på rangen eller siktar på olika saker. Perfekt för att utvecklas, säger Thomas.

Jag hänger tillbaka klubban, tackar för en god match och går igenom dörren – ut från Augusta och in i Kumla igen.

Thomas tips till simulatorbyggaren:

BUDGET

Bestäm dig för en budget. Jag funderade först på en billigare simulator (Optishot) men beslutade mig för en SkyTrak (24 999 kr hos Dormy) istället då den är mer exakt och man kan köpa till olika mjukvaror.

UTRYMME

Försäkra dig om att du har tillräckligt med utrymme för att kunna svinga en klubba. Takhöjd är viktigt, Jag har 2,7 m vilket är ett minimum för mig. Jag får greppa ned några centimeter på min driver för att inte riskera att slå i taket.

LJUDISOLERING

Man bör tänka på att det låter en del när man slår. Jag har försökt att ljudisolera så mycket som möjligt. Jag har ljudisolerad vägg och dörr, lagt ett extra spånskivegolv och en tjock heltäckningsmatta. Man kan ändå höra lite ned till nedervåningen, framförallt när jag slår med drivern eller om jag träffar hårt i mattan med järnklubborna.

Joakim Johnson