Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Prøv jernsæt i 30 dage

feb.
3

Golfstad Stockholm Nord

För en golfare på Stockholmsvisit är valmöjligheterna oändliga. Vi har letat oss ut till huvudstadens norra delar och hittat golf i världsklass. Häng med på en fulländad golfhelg norr om Stockholm – där klassiskt möter modernt, gott möter godare och grönt möter grönare.

Hålet är kort och spelas nedför. Egentligen är en avslappnad sving med en vinklad järnklubba allt som behövs, men precis som alltid i golf är det betydligt lättare i teorin än i praktiken.

Innan greenen finns en damm, bakom den en stor sjö och vi följer ängsligt bollens flygtur med blicken.

Plums?

Inget plums. Pjuh.

När man pratar om Ullna Golf & Country Club tar det vanligtvis inte speciellt lång tid innan det tredje hålet kommer på tal. Dramatiken, ö-greenen och det fantastiska läget drar oundvikligen uppmärksamheten till sig. Detta tack vare Sven Tumba, idrottslegendaren som efter en lång och framgångsrik karriär bytte fotbollsskorna mot en järnsjua, skridskorna mot ”fore” och blev en hängiven golfspelare och golfbanearkitekt.

Tumba ritade dock aldrig upp Ullna på någon karta. I stället tog han med sig sin son Tommie ut, sa ”här ska det vara ett hål” och så fick sonen slänga ned en golfboll och slå.

På Ullnas sjökantade 18-hålare har många stora namn tävlat, trätt och traskat. Som Seve Ballesteros, Tiger Woods, Annika Sörenstam och Mark O’Meara. Här har blågula hjältar som Peter ”Foppa” Forsberg, Tomas Brolin och J-O Waldner jagat scorer. Här firade Jesper Parnevik sin svensexa. Och här har kändisar som Alice Cooper och Joel Kinnaman gjort upp. Inte med varandra då, förstås.

Till och med Prins Bertil och före detta President Bill Clinton har spelat på Ullna.

Men efter regn kommer solsken. Och efter prinsar, presidenter, idrottslegender och profiler kommer vi.

Ullnas grundare Sven Tumba har lockat massor med kända profiler till Ullna genom åren. Som golfälskaren Prins Bertil.

Med en bättre score än förväntat i ryggen anländer vi till hål 17. En par-fyra med hela Ullnasjön till vattenhinder längs vänstersidan. Till höger har vi dessutom skog så alternativen är rakt och långt eller lite rakare och lite längre.

Den sjuttonde greenen är omringad av vatten och då bollen har en eländig tendens att rinna av Ullnas greener kräver inspelet en tungan-rätt-i-mun-strategi. Något som kommer väl till användning även på banans avslutande hål. Där har vi inte bara en green i två platåer att besegra – utan även tre knixiga greenbunkrar och det faktum att vi har publik från eftermiddagsnjutarna på klubbhusets uteplats. Tur att vi är bäst under press.

Vi har en middagsreservation på Den Gamle och Havet och med den här fyra timmars lakeside-frisyren kommer vi inte speciellt långt. Det får därför bli en mellanlandning på Hotell Hasselbacken, där vi flyttar in för helgen, för att göra oss huvudstadspresentabla. Hotellet har sin plats på Djurgården, en perfekt utgångspunkt för att uppleva Stockholm med turistglasögonen på. Här samsas grönområden och promenadstråk med många av de mest populära sevärdheterna.

Vi lånar cyklar på hotellet och beger oss ut i fredagskvällen.

Stockholms restaurangutbud har så gott som lekstuga med resten av Sveriges städer så att välja middagsdestination är ingen enkel uppgift. Men med varsin medelhavsinspirerad pasta i magen och en tiramisu på ingång är det ingen som klagar. På hemvägen stannar vi till på Strandvägen och Glashusets uteservering. Här har vi Stockholms sommarkväll i sitt esse. Vi skålar i kvällssolen, njuter av sorlet och av att vi har hela långa golfhelgen kvar.

Stockholms norra stadsdel har ett utmärkt golfutbud för den som söker variation. Här finns klassiker som Stockholms Golfklubb (Kevinge) och Djursholms Golfklubb men också modernare banor som Ullna och Öster by Stenson.

Morgonen därpå fortsätter vi därför på vårt tema ”norr om stan”. Vi beger oss ut till Österåkers GK för en tidig start med ambitionen att hinna 36 hål. Det doftar nyklippt gräs och på första tee står vi redo med drivern i den ena handen och frukost i den andra. Vi börjar på Västerled, Österåkers ”originalbana”, med stor variation och greener som kanske må se platta ut på håll men mer ofta än sällan har en förrädisk lutning.

Västerled har funnits sedan 1998 men fick år 2019 sällskap av Henrik Stensons första banprojekt, Öster by Stenson. Efter en lunch i klubbens restaurang med det Stenson-inspirerade namnet TwoSixtyfour (knäcker ni den?) tar vi en kaffe på terrassen i The Lake House för att inspektera vår nästa utmaning. Härifrån har vi utsikt över stora delar av Stensons design och första parkett till 9:e och 18:e green.

Österåkers GK, Foto: Jacob Sjöman.

Österåker Öster by Stenson är en amerikanskt präglad parkbana med inspiration av Le Golf National utanför Paris och TPC Sawgrass i Florida. En bana med utmanande och nytänkande hål där den modige verkligen belönas. Något som dock kräver rejält med både tankekraft och mellanmål när man redan har 18 hål i kroppen.

Namnet ”Twosixtyfour” kommer av att det var så många slag Henrik Stenson behövde när han vann The Open på Royal Troon och slog resultatrekordet i tävlingen.

Hade vi varit icke-golfande turister i Sveriges metropol hade förmodligen ett och annat museum stått på helgens agenda. Kanske Fotografiska, ABBA- eller Vasamuséet. Troligen hade Skansen eller Gröna Lund fått sig en svängom. Och för den dramatiske hade nog en föreställning på Oscarsteatern eller Dramaten funnits med i planeringen. Men det får bli nästa gång.

Efter drygt 8 timmar av långpromenad, svingande och läsande av greener anser vi oss lagom kulturella med en middag på Hallwylska muséets restaurang uppföljt av en sväng förbi Kungsträdgården (eller ”Kungsan” som proffsen säger). Vi slår oss ned bland körsbärsträden och betraktar musiker och sommarfirare en stund innan vi styr hem till Hasselbacken igen.

Under vår sista dag spanar vi in slottet, tar ett varv i Gamla Stan och en brunch på Greasy Spoon innan vi åter igen rör oss ut till Stockholms norra trakter.

Wäsby GK är i kontrast till sina företrädare den här helgen ett mer avslappnat alternativ. På banarkitekt Björn Erikssons omväxlande parkbana dyker ett och annat skogshål upp och runt den moderna golfanläggningen hittas fornminnen och kulturhistoria från 1500-talet.

Dessutom kan Wäsby GK stoltsera med en av Stockholms största driving ranger både på längden och bredden. Så vill du träna long driving så är det hit du ska. Rekordet för världens längsta drive på 471 meter från år 1974 är dock bara lite lätt 150 meter längre än Wäsbys range.

Ja, vi säger väl så. Med ömmande fötter men nöjda sinnen åker vi hemåt efter en härlig helg i de norra delarna av Stockholm. Med inslag av sommarkväll mitt i stan, en gnutta turism och golf när den är som allra bäst.

MINA FAVORITER

Christopher Tumba

Sven Tumbas äldsta barnbarn och butiksmedarbetare på Dormy Arninge.

STRANDPROMENADEN VID STOCKSUND 

”Strandpromenaden nere vid Stocksund, vid Cedergrenska Tornet, är jättemysig. Man har fin utsikt över vattnet.”

HUMLEGÅRDEN OCH KUNGSTRÄDGÅRDEN 

”Jag måste ändå säga Humlegården, på Östermalm. Det finns boule och glasskiosker och det är fantastiskt där. Är man i Stockholm på våren borde man också se när alla körsbärsträd blommar och hela Kungsträdgården blir helt rosa. Det är maffigt bara på bild men när man ser det i verkligheten är det ännu häftigare. ”

PONT

”Jag gillar verkligen Glashuset inne i city. De har fantastiskt god mat, jättebra service och goda viner. Men är man norr om stan och bara vill sätta sig på en liten, mysig restaurang så finns Pont i Hägernäs Strand. Den ligger precis vid vattnet och har man tur så ser man sjöflygplan som både startar och landar.”

BANORNA

ULLNA G&CC

Greenfee: Dynamisk prissättning, från 1 595 kronor. 

Kommentar: En vacker, klurig parkbana där det krävs planering av ditt spel. Ullna är inte så lång, men har mycket vatten och avrinningsytor. Den är snäll från tee men ju närmare green du kommer desto tuffare blir det.

Avstånd från Dormy Arninge: cirka 7 km

ÖSTERÅKERS GK, VÄSTERLED

Greenfee: vardagar 600 kronor, helg 750 kronor. 

Kommentar: Västerled är precis som Ullna ritad av Sven Tumba, här ihop med Jan Sederholm. En längre mästerskapsbana av ängs- och hedkaraktär och en rolig utmaning för alla golfare.

Avstånd från Dormy Arninge: Cirka 14 km

ÖSTERÅKERS GK, ÖSTER BY STENSON

Greenfee: 1500 kronor 

Kommentar: En amerikansk parkbana med inspiration från internationella storbanor som TPC Sawgrass i Florida. Här är sanden vit och linjerna finklippta. En ung bana med mycket ”risk and reward”.

Avstånd från Dormy Arninge: Cirka 14 km

WÄSBY GK, JOHN DEERE

Greenfee: måndag till torsdag 570 kronor, fredag till söndag 770 kronor.

Kommentar: En mysig och omväxlande park- och skogsbana med kulturarv från Nibble By och 1500-talet. På hål 8 har du publik från hjortarna i det hägn som ligger intill fairway. 

Avstånd från Dormy Arninge: 18 km

Fanny Persdotter