Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Prøv jernsæt i 30 dage

jul.
20

Golfstad Västerås

Magiskt golfhäng vid Mälaren. Mysiga Skerike, läckra Frösåker och lummiga Ängsö. Häng med på en ljuvlig helg i Västerås – där både spelstrategiska kunskaper, stela muskler och smaklökar får visa vad de går för.

Det är först på hål femton matchen verkligen avgörs. Den korta par-fyran med dogleg åt höger och höjdskillnad bryter av banans i övrigt klassiska, breda hedkaraktär. Det går att välja den enklare, kanske smartare vägen och spela rakt fram med en avslappnad järnsjua. Och sedan in på green med ytterligare en i samma stil. Det enda vi har i vägen då är en trägen björk. Men det är också bara en enda klockren, välriktad drive över ett fontänbeklätt vattenhinder som står mellan oss och eagleputten. Det är inte SÅ långt.

Just precis här, på Skerike GK:s femtonde tee, är det mycket svårt att se skillnad på modig och dumdristig. Risk and reward, som det heter på golfspråk.

Ackompanjerat av korpens kraxande i fjärran golfbollsfyllda skogar plockar vi bestämt upp drivern ur bagen. Vid haveri finns möjligen en liten tröst att finna i att det stundom syns bäver intill hålet därpå.

I och med den öppna bankaraktären är det, ihop med vår mentala dagsform och en och annan envis outpinne, vinden som är vår största fiende på Skerikebanan.

Skerike GK.

Det gemytliga klubbhuset, med shop och restaurang, är en ombyggd före detta ladugård. Och vad som en gång rymt både logdans och bilverkstad har nu istället fyllts på med golfprodukter, stödkorvar och efter rundan-spelare med varierande humör. I år fyller klubben trettio år, och banan tjugosex, vilket firas med utbyggnad av entré och uteservering. Här finns även fina träningsmöjligheter med studio och övningsområden, för den som är desperat innan rundan eller förbannad efter.

På väg in till stan passerar vi Västerås GK. En trivsam och rejält kuperad, citynära bana. Västerås kan stoltsera med hela åtta härliga golfbanor inom 2.5 mil från innerstan, men för att vår golfweekend inte ska förvandlas till ett sabbatsår krävs tyvärr lite prioritering.

Bara fem minuter från Västerås Golfklubb ligger Dormys nyaste tillskott i varuhusfamiljen, det trettonde i ordningen. Trogna kunder känner igen sig, men butiken är också utrustad med ett gäng moderna nyheter.

Vi checkar in på Steam Hotell för kvällen och det doftar nytvättade lakan och inspiration redan i lobbyn. Det finns givetvis mängder av fina boendealternativ i Västerås. Men efter en ynka googling eller en mycket kort konversation med en västeråsare stjäl Steam showen direkt. Det unika hotellet är beläget i ett rustikt, kulturminnesmärkt ångkraftverk. Ägarna till bland annat Falkenberg Strandbad och Ystad Saltsjöbad (Archus) såg potentialen i den vackra tegelbyggnaden och 2017 stod Steam klart. Med 18 våningar industriell design, två smakrika restauranger och en italiensk bakficka, en avslappnande spaavdelning och 264 rum man garanterat sover gott i.

Vi lämnar golfbagar och väskor åt sitt öde, svidar om till något mer anständigt än en pikétröja och spikskor och tar förväntansfullt hissen upp till 18:e våningen och restaurang Locavore där middagen är bokad för kvällen. Här serveras asian fusion, spetsiga drinkar, kvällssol och utsikt över Mälaren. Vi höjer glasen för Västerås golfutbud och att vi för tillfället befinner oss mitt i det.

Restaurang Locavore, Steam Hotel.

Lördagsmorgonen spenderas i Steams spa, med varsin behandling, innan vi beger oss ut två mil sydöst om stadskärnan till Frösåker Golf & Country Club. Lika avslappnade som Ernst Kirschteiger under ett långkok och insmorda i en och annan lavendeldoftande massageolja känns det här helt klart som vår golfdag.

Vi möts av en pampig allé när vi rullar in mot klubben och Mälarens friska vindar klappar oss på kinderna när vi kliver ur bilen. Klubbhuset är en drygt 200 år gammal stenladugård i hästskoform. Som numera yvas med en nyrenoverad restaurang, en exklusiv spaavdelning, stora loungegrupper i amerikansk stil och en fantastisk terrass med vy över vattnet och banans sista hål.

Frösåker Golf & Country Club är med i toppen på många rankinglistor över Sveriges bästa banor, men det var faktiskt en ren tillfällighet att den ens blev till.

Paret Christer Ral och Charlotte Hemrin (nu Ral) kämpar år 1986 med att lantbruket inte genererar tillräckligt med inkomst. Det börjar luta mer och mer åt att de ska sälja sin mark för att flytta till Nya Zeeland och driva en gård där istället. Men på en golfmässa i Strängnäs stöter den nyblivna golfaren Christer av en slump på den erkände banarkitekten Sune Linde och berättar om sina ägor. Resultatet? Allt annat än en golfbana på Christers otroliga Frösåkersmark vore löjligt.

Tre år senare invigs klubben, redan då med fullt på medlemslistan.

Frösåkers stora bana inleds med skog- och parkkaraktär där det gäller att skärpa både sikte och speltaktik. På de andra nio (upputsade av ett annat stort golfarkitektnamn; Pierre Fulke) får vi trevligt men också utmanande sällskap av Mälaren och banan tar seaside-karaktär. Lika bra att hålla kvar vid det där skärpta sinnet.

På Frösåkers artonde hål krävs en ordentlig, sista kraftansamling. En lurig men spännande par-fyra med en smal passage över vatten och ett undulerat, hindertätt greenområde. Det är här allt antingen bär eller brister.

VID DET HÄR LAGET kan man möjligen börja ifrågasätta om vi tröttnat på Mälaren än. Men svaret är nej. Vi tar en sen lunch i eftermiddagssolen på Kajplats 9, bara en av alla de inbjudande restauranger med fantastiskt läge nere vid hamnen. Med solkyssta kinder och trötta ben tar vi ett moget beslut om att ”göra stan” istället för att fylla på med 18 hål till.

Frösåker GK.

Frösåker Golf & Country Club.

Vill man turista i Sveriges näst äldsta stad finns här mängder av valmöjligheter. Stadskärnan är relativt liten, men här finns bland annat Gamla stan med charmiga caféer och små hantverksbutiker och längs Svartåns sida ligger både parker och restauranger värda uppmärksamhet. Dessutom hittas flertalet fina slott i Västeråskrokarna, som Strömsholms slott och Tidö slott. Därtill både ett flyg- och ett skeppsmuseum.

Har du med dig barn på golfäventyret rekommenderas helt klart ett besök på actionbadet Kokpunkten. Men då varken någon minderårig eller badsugen har följt med den här gången pyser vi istället iväg 30 minuter norr om stan och kikar på Sala Silvergruva. Medan vi ändå är här. Även Skultuna Messingsbruk ligger en knapp halvtimme utanför stan. Och utöver att handla vackra smycken kan man även i samma lokaler avnjuta en härlig måltid på Bistro Bruket, som även det designats, ägs och drivs av Archus.

Men vi gör det lätt för oss och väljer husmanskost denna lördagskväll, med ett besök på Nya Hattfabriken i Gamla stan. Mätta och belåtna promenerar vi längs ån ned till hamnen igen, där efterrätten blir kulglass i solnedgången.

Innan hemfärd på söndagen bär det ut till Ängsö GK, som till skillnad från öppna, breda Skerike erbjuder en rejäl utmaning för dig som inte alltid slår rakt. Här är hålen mer som enskilda rum, omringade av härlig skog. Ängsö Golfklubb bildades 1979 och ligger precis utanför Ängsös vackra naturreservat. Här är det rofyllt och harmoniskt. Åtminstone till synes. Givetvis siktar vi på att bräcka Peter Hansons banrekord från 98’ – 65 slag från vit tee. Inga problem för oss.

Med det lämnar vi Västerås för den här gången. En golffylld helg, toppad med god mat och kulturhistoriska inslag. På återseende. Helt klart. 

Ängsö GK.

Försöker Golf & Country Club.

SKERIKE GOLFKLUBB

skerikegk.se

Greengee: Från 450 kronor

Kommentar: En mysig, lantlig hedbana med breda fairways och greener i toppklass. Här är vinden den största utmaningen, ihop med en och annan lurig outpinne.

Avstånd från Dormy Västerås: 4.5 km

FRÖSÅKER GOLF & COUNTRY CLUB

ffcc.se

Greenfee: Från 800 kronor

Kommentar: Här behöver man hålla tungan rätt i mun. Vackra, spelstrategiska hål stundtals utmanas av Mälarens närhet. Passa även på att koppla av på restaurangens magiska terrass, i den nya spaanläggningen eller varför inte i ett av de 18 exklusiva hotellrummen?

Avstånd från Dormy Västerås: 24.8 km


ÄNGSÖ GOLFKLUBB

angsogolfklubb.com

Greenfee: Från 290 kronor

Kommentar: Ängsö GK är belägen utanför Ängsö Naturreservat, något som verkligen märks på den härliga miljön. Banan är av skog- och parkkaraktär, med utmanande passager och rofylld natur.

Avstånd från Dormy Västerås: 26.6 km

Fanny Persdotter