Fri fragt over 750 kr

Prisgaranti i 14 dage

Prøv jernsæt i 30 dage

aug.
25

Mannen som spelat alla världens bästa banor

Över hela världen finns många underbara golfbanor att upptäcka. Men inte för Pelle Widmark, 64 - för han har redan spelat dem. Möt mannen som har peggat upp på världens 100 bästa 18-hålare.

Dagen efter The Masters Tournament 1976 peggade Pelle Widmark upp på första tee på Augusta National Golf Club. Något som en då 17-årig Widmark inte riktigt förstod storheten av. Det var en golfbana precis som alla andra golfbanor. Först 20 år senare, när han satte upp målet att spela de 100 bästa golfbanorna i världen, förstod han vad ”privat golfklubb” har för betydelse.

Med start på Augusta 1976 och slut på Ocean Course på Cabo del Sol 2007 blev Pelle Widmark första europé att spela de 100 bästa banorna i världen (Golf Magazines rankinglista från 2003).

Men är det något som Pelle Widmark verkligen lyckats med genom åren så är det att knyta kontakter. Via en engelsman han mött på Öland 1993 fick han tag i en sekreterare på Pebble Beach. En sekreterare som efter 18 gula tack-för-hjälpen-rosor inte bara ordnade med starttid där utan även på Cypress Point och Spyglass Hill.

Året därpå stötte Widmark av en slump på en medlem från Shinnecock Hills i golfshoppen på Kiawah Island och frågade om ett visitkort. Mannen skulle, efter många envisa samtal, komma att hjälpa till med starttider på flertalet av de svåråtkomliga banorna.

– Jag ringde honom säkert 30-40 gånger. Till slut ledsnade han väl och svarade. Han ordnade en starttid på Shinnecock åt mig, säger han och fortsätter:

– Då hade jag spelat fyra av världens tio bästa (Augusta, Pebble Beach, Cypress Point och Shinnecock Hills). När jag fyllde 40 år 1997 hade jag bara en bana kvar på topp 10-listan: Pine Valley, som är rankad etta i världen. Jag fick en starttid där av min fru i födelsedagspresent. Hon hade lyckats få tag i mannen från Shinnecock Hills, han som jag träffade i golfshoppen, och han ordnade det åt henne.

Där började den spännande resan mot de 100 bästa golfbanorna i världen, som gick i mål 2007. Men Widmark är till synes inte den typen som nöjer sig.

Hur har ditt golfande sett ut sedan 2007, skaffade du dig något nytt mål?

– Det kommer ut en ny lista vartannat år och det är 200 banor som någon gång har varit med på de olika versionerna. De banor jag inte har spelat vill jag ju gärna spela. Jag har hittills spelat 164 av de 200 banorna. Dessutom vill min bästa kompis också spela topp 100 så jag har fått åka med honom också. Han har spelat 95 av 100 nu.

Så du har gjort det två gånger då?

– O ja, mer än två gånger!

Vilken av alla banor är den bästa?

– Världens bästa totalupplevelse på en golfbana är Loch Lomond om man ser till bana, klubbhus, boende, restaurang och det runt omkring. Skulle jag bara rekommendera en bana så vore det Pine Valley. Men om jag skulle spela min sista runda så skulle det bli på Cypress Point.

Vad tar du mest med dig från dina resor?

– Banorna ligger ju överallt så man hamnar på så otroligt många olika platser och träffar så många härliga människor.

I slutet av oktober släpper Pelle Widmark en bok om äventyret!

Namn: Pelle Widmark

Ålder: 64 år

Handicap: 8

Favoritbana: Pine Valley (plus Loch Lomond och Cypress Point)

Fanny Persdotter